Erilaisia ruokavalintoja ja ruokavalioita
Nykymaailmassa länsimaisessa kulttuurissa olemme monien valintojen edessä miettiessämme, mitä suuhumme pistäisimme.
Näitä valintoja helpottamaan on muodostunut erilaisia eettisiä ruokavalioita ja ruoan valintatapoja:
kun periaatteet ovat itselle selvillä, jokaista suupalaa ei tarvitse erikseen miettiä.
Jokaisessa ruokavaliossa on kuitenkin omat hyvät ja huonot puolensa. Mieti molempia puolia, kun teet valintasi.
Roskaruoka
Roskaruoka on sellaista ruokaa, josta puuttuu tarvittavat ravintoaineet, joka on liian rasvaista, jossa on liikaa lisäaineita tai sokeria - eli ruokaa, joka on epäterveellistä. Virvoitusjuomat, sipsit ja karkit kuuluvat tähän ryhmään.
Hyvän makuisiahan nämä toki ovat, mutta pidemmän päälle kalliita ja terveydelle haitallisia - eikä niin ympäristöystävällisiäkään.
Monesti roskaruoalla tarkoitetaan myös paljon roskaa tuottavaa ruokaa - eikä roskan tuottaminen ole ympäristöystävällistä. Amerikoissa termi "junk food" onkin peräisin juuri tästä roskaa tuottavasta ruoasta.
"Tavallinen" ruoka
Joskus hinta, nopeus tai helppous on määräävä tekijä ruokaa valitessa. Esimerkiksi kouluissa ei välttämättä ole mahdollisuutta siirtyä ainakaan kokonaan luomuruokaan.
Lähiruoka
Lähiruoalle on monta määritelmää. Luonnollisesti se viittaa lähellä tuotettuun ja kulutettuun ruokaan. Lähiruoka ei ole sama asia kuin luomuruoka, vaikka näitä käsitteitä usein käytetäänkin yhdessä.
Maa- ja metsätalousministeriön asettama Lähiruoka -työryhmä määritteli vuonna 2000
lähiruoan olevan
"ruoantuotantoa ja -kulutusta, joka käyttää oman alueensa raaka-aineita ja tuotantopanoksia edistäen
oman alueensa taloutta ja työllisyyttä." Alue voi olla esim. kunta, maakunta tai talousalue.
Lähiruoan piirteisiin kuuluu, että se vastaa oman alueensa kuluttajien toiveisiin ja tarpeisiin,
ja sen markkinat ovat alueelliset. Sen tuotannossa käytetään mahdollisimman paljon oman alueen
raaka-aineita ja tuotantopanoksia. Lähiruoan tuotannossa käytetään kestäviä menetelmiä kaikissa vaiheissa,
ja se täyttää myös kaikki elintarvikkeiden lakisääteiset vaatimukset.
Lähiruoan positiivisia ympäristövaikutuksia on, että sen kuljetusmatkat ovat lyhyitä. Kuluttajan on helpompi
jäljittää ruoan alkuperä ja saada takeet sen turvallisuudesta kuin tavallisen kaupan hyllyiltä löytyvän ruoan
kohdalla. Erilaiset ruokaskandaalit viime vuosina ovat nostaneet entisestään kuluttajien kiinnostusta ruoan
turvallisuutta ja terveellisyyttä kohtaan. Ruokapiiritoiminta on yksi esimerkki lähiruoan käyttömahdollisuuksista,
koska ruokapiirit tilaavat tuotteensa yleensä lähiseudun viljelijöiltä. Lähiruoan tuottaminen ja jalostaminen voi
olla myös varteenotettava toimeentulon lähde maanviljelijöille, jotka eivät pysty kasvattamaan tilakokoa ja
pysymään kilpailukykyisinä EU:n yhteisen maatalouspolitiikan vaatimusten takia. [1]
Reilu kauppa
Reilu kauppa tukee kehitysmaissa asuvien viljelijöiden mahdollisuuksia osallistua kansainväliseen
kaupankäyntiin. Viljelijöille maksetaan tuotteistakorvausta, joka kattaa viljelyn aiheuttamat kustannukset,
takaa perheelle kohtuullisen toimeentulon ja mahdollistaa lasten koulunkäynnin.
Reilussa kaupassa kauppaa käydään mahdollisimman suoraan, ilman turhia välikäsiä, ja viljelijöille taataan
pitkät kauppasuhteet ja mahdollisuus ennakkorahoitukseen. Suurtilojen työntekijöille Reilu
kauppa takaa vähintään lainmukaisen palkan,lainmukaisen työajan, hyvät työolosuhteet ja
mahdollisuuden liittyä ammattiyhdistykseen. Tuottajilta vaaditaan sitoutumista ympäristömääräyksiin
ja ihmisoikeussopimuksiin.
Suomessa saat Reilun kaupan tuotteina
kahvia,
teetä,
kaakaota,
suklaata,
hunajaa,
sokeria,
banaaneja,
mangoja,ananasta,
appelsiineja,
mysliä,
appelsiini-mangotäysmehua,
viinirypäleitä,
avokadoja,
sitruunaa ja
viiniä.
Lisäksi erikoisliikkeiden valikoimista löytyvät Reilun
kaupan riisi, jalkapallot, keksit, myslipatukat,
suklaarusinat ja appelsiinimarmeladi. [2]
Luomuruoka
Luomu on tuotantotapa, joka ulottuu pellolta valmiisiin elintarvikkeisiin asti.
Luomu eli luonnonmukainen kuvaa hyvin tätä tuotantotapaa, sillä siinä pyritään
viljelemään kasveja, kasvattamaan eläimiä ja valmistamaan elintarvikkeita
mahdollisimman luonnonmukaisesti käyttäen hyväksi luonnon omia menetelmiä.
Luomussa pyritään siihen, että
· luonto pysyy puhtaana ja elinvoimaisena
· mahdollisimman monet kasvi- ja eläinlajit säilyvät luonnossa
· kotieläimet voivat elää lajilleen tyypillisesti
· elintarvikkeet ovat turvallisia
· uusiutumattomia luonnonvaroja käytetään säästäen[3]
Elintarvikkeissa voi olla erilaisia luomumerkkejä. Klikkaamalla merkkiä pääset merkin sivuille:
Aurinkomerkki
Aurinkomerkki eli luomutuotteen valvontamerkki kertoo, että tuotetta valvoo suomalainen viranomainen noudattaen
EU:n luomuasetusta. Suomen ulkopuolelta tuotu luomutuote voi saada aurinkomerkin, jos merkin käyttäjä kuuluu Suomen
luomuvalvonnan piiriin. Aurinkomerkki takaa, että merkityn elintarvikkeen maatalousperäisistä raaka-aineista vähintään 95 prosenttia on tuotettu
luonnonmukaisesti. Tuotteessa käytetyt maku- ja väriaineet ovat luonnonmukaisia. Tämän lisäksi sallittujen lisäaineiden
käyttö on hyvin rajoitettua. Merkin käyttöoikeutta anotaan Kasvintuotannon tarkastuskeskukselta (KTTK).
Elintarvikevirasto valvoo luomuelintarvikkeiden jalostusta sekä luomutuotteiden markkinointia.
Leppäkerttu
Leppäkerttu-merkki on Luomuliiton myöntämä luomulaatumerkki,
jonka käyttöoikeus perustuu yrityskohtaiseen
sertifiointikelpoiseen laatujärjestelmään (ISO 90001 tai vastaava).
Vähimmäisvaatimuksia Leppäkerttu-merkin
käyttöoikeudelle ovat mm. tuotannon kuuluminen EU:n luomuasetuksen 2092/91 mukaiseen valvontaan, tuotteen kotimaisuus
ja Luomuliiton jäsenyys.
Tähkämerkki
EU:n luomumerkki eli tähkämerkki myönnetään EU-maista peräisin oleville luomuelintarvikkeille.
Tuote on valmistettu, jalostettu tai pakattu jonkin EU-maan luomuvalvonnan alaisena,
noudattaen EU:n luomuasetusta.
Demeter
Demeter-merkki on Biodynaamisen yhdistyksen myöntämä merkki biodynaamisesti
tuotetuille elintarvikkeille. Sitä saa käyttää tuotteissa, joidenka ainesosista 90 % on
Biodynaamisen yhdistyksen tuotantoehtojen mukaisesti tuotettuja.
Kaikki biodynaamiset viljelijät kuuluvat Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen ylläpitämään tarkkailujärjestelmään.
Krav
Krav on ruotsalainen luomumerkki. Merkin haltija on luomuviljelijöiden KRAV-yhdistys. Merkki on IFOAM-akkreditoitu, kansainvälisesti hyväksytty merkki, ja noudattaa yhdistyksen omia tuotantoehtoja, jotka eroavat EU-asetuksen tuotantoehdoista lähinnä kotieläintuotteiden osalta. Merkki voidaan myöntää elintarvikkeille, tekstiileille, ravintoloille, kaupoille tai luonnontuotteille, ja myös ulkomaalaisille elintarvikkeille.
Soil Association
Soil Association toimii Englannissa. Ruoka on tuotettu tiukkojen eläinten ja ympäristönsuojelustandardien mukaan.
OKO
Tanskan OKO-merkki kertoo Tanskan valtion valvonnassa olevasta luomutuotannosta.
[4]
Kasvisruokavalio
Kasvisruokavalio on yleisnimike sille, että ei syö lihaa.
Kasvisten syönti on terveellistä, ja kuluttaa vähemmän luonnonvaroja kuin lihan syönti. Vaarana on kuitenkin puutostaudit:
ihminen on eläinlaji, joka on sekasyöjä, ja lihassa on monia meille tärkeistä ravintoaineita.
Lisää kasvissyönnin historiasta ja nykypäivästä löydät Animalian sivuilta
http://www.animalia.fi/Kasvissyönti/tabid/1384/Default.aspx ja Vegaaniliiton sivuilta
http://www.vegaaniliitto.fi/
Kasvissyöjäkin voi olla monella tavalla. Seuraavassa erilaisia kasvissyöjiä:
Osittainen vegetaristi, semi-vegetaristi
Ei syö ns. punaista lihaa, mutta syö kanaa ja kalaa.
Pesco-vegetaristi, semi-vegetaristi
Syö kasvisten lisäksi kalaa.
Lakto-ovovegetaristi
Ravinnossa ei ole lihaa (ei siis myöskään siipikarjaa) tai kalaa.
Lakto-ovovegetaristi käyttää maitotaloustuotteita ja lintujen munia.
Laktovegetaristi
Laktovegetaristi on jättänyt myös munatuotteet pois ruokavaliostaan.
Vegetaristi
Ei käytä eläinkunnan tuotteita ruokavaliossaan.
Vegaani
Välttää kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuotanto ei vastaa vegaanin käsitystä
eettisestä ja moraalisesta toiminnasta. Vegaanit eivät siis syö mm. kananmunia, maitoa, hunajaa, liivatetta ja
eläinperäisiä lisäaineita. Vegaanit välttävät myöskin esim. nahkaa, turkiksia, silkkiä, villaa ja eläimillä
testattuja tuotteita.
Fennovegaani
Ilmaisua fennoveganismi alettiin käyttää lähituotantoa kannattavien vegaanien ruokavaliosta.
Fennovegaani sopeuttaa veganismin Suomen oloihin ja hyödyntää kotimaansa runsaita antimia ravinnossaan.
Kaiken ei tarvitse olla kotimaista, fennovegaani voi esimerkiksi syödä ulkomaisia hedelmiä tai mausteita
tai hän voi ostaa ulkomaisia vaatteita.
Freegani
Freegani pohtii käyttämisen tai käyttämättä jättämisen ekologisia ja eettisiä vaikutuksia.
Freegani ei osta eläinperäisiä tuotteita, mutta voi syödä esimerkiksi ystävältään tähteeksi
jääneen pihvin, joka muuten joutuisi roskikseen. Freegani ei ole siis välttämättä kasvissyöjä.
Fruitariaani, fruitaristi
Fruitariaani ei syö lainkaan eläinperäisiä tuotteita. Hän syö vain kasvien satoa
(hedelmiä, marjoja ja viljoja ja eräitä vihanneksien "hedelmiä", esim. tomaatteja, kurpitsoita,
kurkkuja ja herneitä). Fruitariaani ei tapa kasveja, joten esimerkiksi juurekset ja sipulit
lukuunottamatta ruohosipulia eivät sovi hänelle. Fruitariaanit hyväksyvät ruuanvalmistuksessa
kuumentamisen. Mukana ovat viljat ja palkokasvit, joiden ravintoainesisältö on monipuolinen.
Ongelmaksi fruitariaanille saattaa muodostua epätietoisuus sadonkorjuumenetelmistä ja
kasvien hoidosta. Monilla fruitariaaneilla onkin oma kasvimaa, joten hän voi olla varma itse tuottamiensa
elintarvikkeiden alkuperästä.
Makrobiotiikka
Makrobiootikko ei ole kasvissyöjä, mutta hän välttää kuitenkin pääsääntöisesti eläinperäisiä ruoka-aineita.
Ruoka-aineet jaetaan kahteen ryhmään sen mukaan, edustavatko ne Jin- vai Jang-voimaa.
Nämä voimat pyritään saamaan oikeaan tasapainoon. Makrobiootikot välttävät pitkälle jalostettuja elintarvikkeita.
Makrobioottista ruokaa syövä on (lähes aina) myös muilta elämänarvoiltaan ja -tavoiltaan aatteensa mukaan toimiva ja elävä.
Elävä ravinto
Elävää ravintoa nauttiva henkilö syö vain kasvikunnan tuotteita, joita ei kuumenneta kuin noin 40 asteeseen tarvittaessa tai ei kuumenneta lainkaan.
Ravinto valmistetaan esimerkiksi liottamalla, kuivattamalla, idättämällä, versottamalla
ja maitohapatuksen avulla. Ruokavalio on vegaaninen, mutta makeutuksessa he käyttävät kuitenkin hunajaa.
Elävän ravinnon syöminen liittyy osana koko elämän kattavaan ajatteluun, jota luonnehtivat mm. terveet
ja tarkoin harkitut elämäntavat.
[5][6][7][8]
Lähteet:
- Ruokapiiri.net, Mitä on luomu ja lähiruoka
http://ruokapiiri.net/piirit/mitaon
- Reilun kaupan sivut
http://www.reilukauppa.fi
- Finfoodin luomusivut
http://www.finfood.fi/finfood/luomu.nsf/0/3E475273AF1FC92AC2256BA5001F136D?opendocument&cat1=Luomutietoa
- Luomutietopankki
http://www.luomu.fi
- Veganismi, erilaisia valintoja http://www.geocities.com/veganismi/kasvissyoja.htm
- Kotivinkki 1/2003, Valintana kasvisruoka
http://www.aikakaus.fi/al_koulussa/artikkelipankki/kasvisruoka.htm
- Animalia, kasvissyönti
http://www.animalia.fi/Kasvissyönti/tabid/1384/Default.aspx
- Vegaaniliitto
http://www.vegaaniliitto.fi/