Ruoka on tuote
Ympäristöasioita pitää siis ajatella, että ylipäänsä saisimme ruokaa.
Ruoan tuottaminen kuitenkin puolestaan vaikuttaa ympäristöön. Ruoka on tuote siinä kuin mikä muu tahansa:
ruoalla on oma elinkaarensa, avaa kuva:
http://www.jly.fi/ekoteho/images/kierratys.gif
Mielenkiintoinen kertomus esimerkiksi kurkun elinkaaresta ja appelsiinin ekologisesta selkärepusta
löytyy Kierrätyskeskuksen oppaasta "Läheltä luomua ja kasviksia"
http://www.kierratyskeskus.fi/pdf/luomua_ja_kasvista.pdf
Tietoa nuorille tietovisan muodossa eri elintarvikkeiden ympäristövaikutuksista löytyy Moreenian sivuilta
http://www.tampere.fi/ytoteto/energia/energiaa/
Maatalous aiheuttaa ympäristöongelmia
Rehevöityminen on yksi suurista ympäristöongelmista.
Jotta vilja kasvaisi, maata pitää lannoittaa. Jos lannoitetta (typpeä, fosforia) laitetaan liikaa, ylimääräiset ravinteet valuvat vesistöihin, ja ne rehevöityvät.
Ravinteita syntyy myös karjankasvatuksessa lannan ja lietteen muodossa,
ja nämä voivat valua huonosti hoidettuna sateen mukana vesistöihin.
Maatalouden vesistökuormitus onkin merkittävä ruoantuotannon ympäristövaikutus.
Maatalouden osuus fosforipäästöistä oli vuonna 2002 noin 79 prosenttia ja typen päästöistä noin 86 prosenttia.[1]
Ruoan tuontanto tuottaa myös kasvihuonekaasuja ja siten vaikuttaa omalta osaltaan ilmastonmuutokseen.
Eläinkunnan elintarvikkeiden tuotanto on
merkittävin ihmisen aiheuttama metaanin lähde.
Lehmien, lampaiden ja sikojen ruuansulatuskanavasta
vapautuu metaania¹. Tavallinen lypsylehmä
päästää ilmoille vuosittain noin 154 kg metaania.
Suomen metaanipäästöistä yli puolet on peräisin lehmistä.
Riisinviljelyssä vapautuu myös paljon metaania
- peräti 16 % ihmisen aiheuttamista päästöistä.[2]
Torjunta-aineet ovat valmisteita,
joita käytetään maataloudessa ja
puutarhoissa, maatalouden tuotteissa sekä kotitalouksissa
esiintyvien tuhoeläinten
ja kasvitautien torjuntaan, rikkakasvien,
vesakkojen ja muun haitallisen
kasvillisuuden hävittämiseen,
viljelykasvien kasvun säätelyyn sekä
hyönteisten karkottamiseen.
Torjunta-aineet on kehitetty
myrkyllisiksi torjuttaville eliöille,
mutta niiden tulisi olla haitattomia
muille eliöille. Näin ei kuitenkaan
yleensä ole. Useat torjunta-aineet ovat myös ihmiselle vaarallisia kemikaaleja. Eniten torjunta-aineita käytetään pelloilla. Näistä lähes kaksi kolmannesta
on rikkakasvien torjunta-aineita. Torjunta-aineiden käyttöä on Suomessakin tarpeen
vähentää merkittävästi.[3]
Ruoan tuottamiseen tarvitaan energiaa
Eri elintarvikkeiden tuottamiseen tarvitaan eri määrä energiaa, eli niiden energiakertymä on erilainen.
Tämä on yksi tapa vertailla elintarvikkeiden ympäristöystävällisyyttä.
Seuraavassa joidenkin elintarvikkeiden energiakertymiä megajouleina kilogrammaa kohti: [2]
Elintarvike |
Energiakertymä MJ/kg |
Kasvihuonetomaatti |
82 |
Voi |
81,6 |
Kasvihuonekurkku |
56 |
Naudanpaisti |
50,4 |
Juusto (rasva-% 30) |
32,8 |
Sokeri |
27,7 |
Siankyljys |
25,7 |
Kirjolohi |
21,6 |
Rypsiöljy |
18,2 |
Juusto (rasva-% 10) |
16,9 |
Margariini |
16,0 |
Ruisleipä |
13,7 |
Vehnäleipä |
13,0 |
Soijapapu |
12,5 |
Soijapapu |
12,5 |
Silakka |
11,8 |
Hernekeitto, liha |
10,5 |
Hernekeitto, kasvis |
8,3 |
Punajuuri |
7,6 |
Peruna |
7,5 |
Porkkana |
7,3 |
Sipuli |
7,3 |
Kevytmaito |
7,0 |
Keräkaali |
6,5 |
Avomaakurkku |
5,7 |
Kiinankaali |
5,2 |
Muista ottaa huomioon, että eri elintarvikkeet myös sisältävät energiaa eri määriä:
joudut syömään salaattia enemmän kuin lihaa, jotta saat energiantarpeesi tyydytettyä.
Näin ajatellen energiakertymän vaikutus ei ole ihan niin suuri,
joskin kasvikset ovat silti energiataloudellisempaa ruokaa kuin liha,
ks. vegaaniliiton energialaskin
http://www.vegaaniliitto.fi/energialaskin/
Ruoan kuljetus aiheuttaa päästöjä
Suuri merkitys ruoan ympäristövaikutuksiin on sillä, kuinka kaukana ruoka on tuotettu.
Kun ostat lähiruokaa, kuljetusten päästöt jäävät pieniksi.
Paljon pakattu tuote tuhlaa luonnonvaroja
Pakkaus on ruoan kertakäyttöosa. Vältä moneen kertaan pakattuja ruokia.
Ruoan valmistus ja säilytys vie energiaa
Muistathan kotitaloustuntien ohjeet oikeankokoisista kattiloista, jälkilämmön hyödyntämisestä ja uunin ja lieden puhtaudesta.
Mikroaaltouuni vie vähemmän energiaa kuin liesi ja tavallinen uuni, mutta se ei sovi kaikenlaiseen ruoanlaittoon.
Pakastimen säännöllinen sulatus säästää energiaa.
Kuivaus on energiapihi säilöntäkeino.
Ruokajäte voidaan useimmiten kompostoida
Parasta tietysti olisi, jos jätettä ei syntyisi ollenkaan. Jos saat itse annostella ruokasi, ota vain sen verran,
kuin jaksat syödä. Perunankuoria, omenankaroja ja sen sellaista kuitenkin jää väkisin jätteeksi.
Biojäte kaatopaikalla tavallisen jätteen seassa aiheuttaa metaanipäästöjä,
jotka taas ovat kasvihuonekaasuja ja aiheuttavat ilmaston lämpenemistä.
Sen takia onkin tärkeää laittaa biojäte kompostiin tai
biojätteen erilliskeräykseen.
Tehtäviä elintarvikkeiden ympäristövaikutuksiin liittyen löydät
http://www.sykse.net/docs/Ilmasto_jaahylle_oppil.pdf
Lähteet:
- Ympäristöhallinto, maatalouden vesistökuormitus http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=8575&lan=fi
- Ruokavalion ympäristövaikutukset, 2003. Vegaaniliitto ry.
http://www.vegaaniliitto.fi/esitteet/ruokavjaymp.pdf
- Torjunta-aineet ja ympäristö. Suomen ympäristökeskus 1998.
http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=23445&lan=fi