Lisäaineet, ympäristömyrkyt ja geenimanipulaatio
Lisäaineet
Lisäaineet lisätään tarkoituksella elintarvikkeeseen.
Niiden käytöllä pyritään esimerkiksi parantamaan elintarvikkeen säilyvyyttä
tai antamaan elintarvikkeelle haluttu rakenne. Lisäaineen lisäämisellä on siis aina syynsä.
Monta ruokamyrkytystä on vältetty lisäaineiden ansiosta. Toisaalta tarvitseeko leivän säilyä kuukausitolkulla, tai
pitääkö karkkien olla niin kirkkaan värisiä? Lisäaineiden käyttöä voisi monissa tapauksissa vähentääkin.
Osa lisäaineista on luonnossa yleisesti esiintyviä aineita, osaa voisi sanoa jopa terveellisiksi.
Kuitenkaan kaikkien lisäaineiden vaikutusta ei tiedetä, ja joidenkin tiedetään aiheuttavan yliherkkyyttä.
Erinomaista tietoa lisäaineista löydät Helsingin yliopiston Elintarvikkeiden kemiaa -sivuilta.
http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/aineistot/elintarvikkeet/lisaaineet.htm
Elintarvikevirasto on tehnyt mainiot oppaat lisäaineista:
Lisäaineopas (http://www.palvelu.fi/evi/files/55_519_355.pdf)
ja
Elintarvikkeiden lisäaineet (http://www.palvelu.fi/evi/files/55_519_316.pdf)
Ympäristömyrkyt
Ympäristömyrkyt elintarvikkeissa tarkoittavat aineita,
jotka ovat joutuneet elintarvikkeisiin vahingossa tai ihmisen tahtomatta.
Näitä voivat olla esimerkiksi raskasmetallit, jotka ovat kulkeutuneet
saastuneesta ilmasta, vedestä tai maaperästä ravintoketjussa ihmisen ruokaan,
Tällaisia aineita ovat myös viljelyssä käytettyjen torjunta-aineiden jäämät, tai eläimille annettu lääkitys.
Lisää aiheesta Helsingin yliopiston Elintarvikkeiden kemiaa -sivuilla:
http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/aineistot/elintarvikkeet/ymparistomyrkyt.htm
Geenimanipulaatio
Kasvien geeneihin halutaan vaikuttaa geenimanipulaation avulla geenitekniikan menetelmin,
jotta kasvista tulisi kestävämpi tuholaisille, jotta
sato olisi suurempi, tai jotta joku muu ominaisuus olisi ihmisen kannalta parempi.
Myös eläinten tai bakteerien geenejä eli perimää saatetaan yrittää muunnella.
Tällaista geneettisesti muunneltua eliötä sanotaan muuntogeeniseksi (GMO)
Lisää muuntogeenisistä elintarvikkeista löydät
Elintarvikeviraston sivuilta:
http://www.elintarvikevirasto.fi/kuluttajalle/index.html?page=867
Geenitekniikan käyttö aiheuttaa kuitenkin uuden tyyppisiä ympäristöriskejä ja myös
eettisiä ongelmia. Ympäristönsuojelun näkökulmasta keskeisiä huolenaiheita ovat mm.
siirrettyjen geenien leviäminen muihin eliöihin sekä muutokset eliöyhteisöjen kilpailukyvyssä
ja monimuotoisuudessa.[5]
Geenimuuntelusta huolestuneet ovat perustaneet Kansalaisten Bioturvayhdistyksen.
Yhdistyksen kotisivuilta löydät lisätietoa:
http://www.bioturva.org/
Muistathan olla lukiessasi lähdekriittinen!
Lähteet:
- Heinonen, Kero & Pohjoispää 2002: Elintarvikkeiden kemiaa. Helsingin yliopisto.
Heinonen Sanna, Kero Tiina ja Pohjoispää Monika
http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/aineistot/elintarvikkeet/index.htm
- Lisäaineopas. Elintarvikevirasto 2005.
http://www.palvelu.fi/evi/files/55_519_355.pdf
- Elintarvikkeiden lisäaineet. Elintarvikevirasto 2004.
http://www.palvelu.fi/evi/files/55_519_316.pdf
- Elintarvikeviraston sivusto Kuluttajalle
http://www.elintarvikevirasto.fi/kuluttajalle
- Geenitekniikan ympäristöriskit. Ympäristöhallinto.
http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=464&lan=fi
- Kansalaisten Bioturvayhdistys
http://www.bioturva.org/