9.9.2024
Uusi lasten ja nuorten 100 lajia -haaste käynnistyy syyskuun alussa. Tavoitteena on yrittää havaita eri eliöryhmistä yhteensä sata eliölajia, on ne sitten kasveja, eläimiä tai sieniä kasveista, eläimistä ja sienistä. Haasteeseen voi osallistua vaikka koululuokat ja perheet.
Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ja LYKE-verkoston toimijoita on mukana Luonnontieteellisen keskusmuseon Lasten ja nuorten 100 lajia -haasteen toteuttamisessa. Kaikki haasteeseen liittyvät materiaalit, kuten opettajan ohjeet sekä lajimateriaalit on liitetty MAPPA-verkkopalveluun, joka kokoaa yhteen palveluja ja työkaluja opettajille ja kasvattajille.
– Toivomme, että haaste innostaa havainnoimaan luontoa ja avaa silmät sen monimuotoisuudelle. Kun muita lajeja oppii tuntemaan, ymmärretään paremmin myös ihmistoiminnan vaikutuksista lähiympäristöön ja koko ekosysteemiin, kertoo projektipäällikkö Sanna Saari-Vesterinen Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitosta.
Luonnontieteellisen keskusmuseon 100 lajia -haasteessa on tavoitteena havaita vähintään sata hyönteis-, kasvi- tai sienilajia vuoden 2024 aikana. Jo tuhannet kansalaiset ovat ottaneet vastaan haasteen, joka nyt laajenee uuden lasten ja nuorten version myötä. Syksyllä alkavassa lasten ja nuorten haasteessa on alkuperäisten eliöryhmien lisäksi mukana myös esimerkiksi nisäkkäitä, lintuja, kaloja, matelijoita ja sammakkoeläimiä. – Halusimme tehdä haasteesta nuoremmille soveltuvan version, jonka avulla pääsee tutustumaan monipuolisesti suomalaiseen lajistoon. Näin sadan lajin tavoite palvelee paremmin luonnon monimuotoisuuden laajempaa ymmärtämistä, kertoo hankkeen koordinaattori Ronja Saarinen Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta, Luomuksesta.
Lasten ja nuorten haastetta voi hyödyntää opetuksessa ja harrastustoiminnassa. Opettaja, kasvattaja tai ryhmänohjaaja voi esimerkiksi luoda oman osallistumisen jokaiselle opetusryhmälle. Lapset, nuoret ja perheet voivat myös suorittaa haastetta itsenäisesti.
– Haasteen havainnot kirjataan tulospalveluun osoitteessa 100lajia.luomus.fi. Havaintoja tehdään 250 lajin listalta. Listalla on pääosin yleisiä lajeja, joita esiintyy ympäri Suomen, kertoo Saarinen.
Haaste löytyy MAPPAsta: 100 lajia -teemareppu.
Lisätietoja:
Hankkeen koordinaattori Ronja Saarinen, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto, ronja.s.saarinen@helsinki.fi, 040 4144272.
Järjestöpäällikkö Maija Ihantola, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto, maija.ihantola@luontokoulut.fi, 041 5368232.