Sertifiointi
Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ylläpitää ja kehittää luonto- ja ympäristökoulutoiminnan laatukriteereitä.
- LYKE-toimintakeskus on sertifioinnin perustaso. Kaikkien toimipisteiden tulee täyttää toimintakeskuksen laatukriteerit.
- LYKE-kehittämiskeskus on sertifioinnin ylin taso, jonka täyttääkseen toimipisteen tulee edistää ja kehittää monipuolisesti ympäristökasvatusta omalla toimialueellaan. Perustason kriteerien lisäksi toimipisteen tulee täyttää kehittämiskeskuksen kriteerit.
LYKE-toimipisteet tarjoavat laadukasta luonto- ja ympäristökoulutoimintaa, jonka kehittämiseksi tehdään aktiivista laatutyötä. Sertifiointikriteerien täyttyminen varmistetaan säännöllisillä vertaisauditoinneilla.
Lue lisää LYKE-verkostoon liittymisestä ja sertifikaatin hakemisesta.
LYKE-toimintakeskuksen kriteerit
1. Toimipisteellä on vuosittain säännöllistä luonto- tai ympäristökoulutoimintaa lapsi- ja nuorisoryhmille.
2. Toimipisteen toiminta tukee opetus- ja/tai varhaiskasvatussuunnitelmien kestävän kehityksen kasvatuksen tavoitteiden toteuttamista
3. Toimipiste tukee ryhmänsä kanssa toimintaan osallistuvaa opettajaa/kasvattajaa toteuttamaan ympäristökasvatusta ja kestävän kehityksen tavoitteita omassa työssään.
4. Toimipisteen opetusmenetelmät pohjautuvat kokemukselliseen, elämykselliseen ja/tai tutkivaan oppimiseen. Opetusmenetelmät ovat osallistavia ja pedagogisesti perusteltuja.
5. Toimipisteen oppimisympäristönä on luonto tai muut toiminnallisen ympäristökasvatuksen mahdollistavat toimintaympäristöt.
6. Toimipisteen toiminta on kestävän elämäntavan mukaista. Asiakkaita kannustetaan toimimaan kestävällä tavalla omassa arjessaan.
- Jätteen synnyn ehkäisyyn kiinnitetään huomioita ja jätteet lajitellaan
- Sähkö- ja lämpöenergian kulutukseen kiinnitetään huomiota
- Veden kulutukseen kiinnitetään huomiota
- Hankintoja mietitään kestävyyden näkökulmasta (esim. pitkäikäiset ja monikäyttöiset välineet, kertakäyttötuotteiden välttäminen, palveluiden suosiminen, ympäristömerkityt tuotteet)
- Asiakkaita kannustetaan kestävien ruokavalintojen tekoon eväiden tai muun ohjelmaan liittyvän ruokailun suhteen
- Asiakkaita kannustetaan kevyen ja joukkoliikenteen käyttöön
- Toimipiste kertoo kestävistä toimintatavoistaan vierailun aikana asiakkaille ja kannustaa heitä toimimaan kestävästi omassa arjessaan
7. Toimipisteellä on vakituista, ympärivuotista henkilökuntaa ja vähintään yhdellä henkilöstöön kuuluvalla on ympäristökasvattajan pätevyys tai vastaava koulutus.
Ympäristökasvattajan työhön soveltuva koulutus on esimerkiksi:
- kasvatustieteen korkeakoulututkinto, johon on yhdistetty ympäristö- ja luonnontieteen sekä ympäristökasvatuksen opintoja
- ympäristö- tai luonnontieteen korkeakoulututkinto, johon on yhdistetty pedagogisia
- ympäristöalan erikoisammattitutkinto ympäristökasvatuksen osaamisalueelta:
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/3792067/reformi/tiedot
Katso halutessasi tarkemmin: http://www.ammattinetti.fi/ammatit/detail/212_ammatti
8. Toimipisteen henkilöstö kehittää ympäristökasvatuksen osaamistaan osallistumalla säännöllisesti täydennyskoulutuksiin.
9. Lapsia ja nuoria osallistetaan toiminnan kehittämiseen. Toiminnasta kerätään palautetta, jota hyödynnetään kehittämistyössä.
LYKE-kehittämiskeskuksen kriteerit
LYKE-kehittämiskeskukset kehittävät ja edistävät monipuolisesti ympäristökasvatusta alueellaan.
Kehittämiskeskuksen tulee täyttää sertifiointikriteerien 1-9 LISÄKSI
vähintään kaksi seuraavista:
10. Toimipiste osallistuu aktiivisesti oman alueensa ympäristökasvatusverkoston toimintaan.
11. Toimipiste tukee ja edistää Vihreä lippu -ohjelmaa tai muita kestävän kehityksen ohjelmia oman alueensa kouluissa ja päiväkodeissa
12. Toimipiste tarjoaa ympäristökasvatuksen ja kestävän kehityksen tavoitteita tukevaa koulutusta kasvattajille ja opettajille