Mitä on kestävä kulutus?
Kaikilla kulutusvalinnoillamme on yhteyksiä joko maailman kaukaisiin maihin tai omaan lähiympäristöömme. Omalla toiminnallamme meidän olisi pyrittävä vähentämään luonnolle aiheuttamaamme kuormitusta. Ostaessamme esimerkiksi ruokaa, vaatteita tai muita hyödykkeitä meidän olisi pyrittävä minimoimaan luonnonvarojen kulutus, jota on tarvittu tai tarvitaan kyseiseen tuotteeseen tai palveluun. Näin omalta osaltamme edesautamme sitä, että tulevat sukupolvet saisivat maailman käyttöönsä vähintäänkin yhtä hyvässä kunnossa kuin me sen saimme.
Uusiutuvat luonnonvarat
Ihmisen ajanjaksoon nähden uusiutuvat luonnonvarat korvautuvat melko nopeasti, jos niitä ei käytetä tai kuluteta nopeammin kuin luonnollinen uusiutuminen tapahtuu.
Uusiutuvat luonnonvarat ovat yleensä peräisin elollisesta luonnosta.
Esimerkkeinä voidaan mainita:
- metsät
- viljelykasvit
- koti- ja villieläimet sekä kalat
- makea vesi
- puhdas ilma ja
- aurinkoenergia. [1]
Uusiutuvat luonnonvarat voivat loppua jos ei noudateta kestävän käytön periaatteita. Jos siis ylitämme luonnollisen uusiutumisnopeuden, luonnonvarat alkavat huveta ja uusiutuvista luonnonvaroista voi tulla uusiutumattomia tai käyttökelvottomia luonnonvaroja. [2]
Uusiutumattomat luonnonvarat
Uusiutumattomia luonnonvaroja on varastoituneena maapallon sisään ja ne uusiutuvat erittäin hitaasti miljoonien tai miljardien vuosien aikana. Ihminen voi kuitenkin kuluttaa nämä varat loppuun paljon lyhyemmässä ajassa kuin ne uusiutuvat.
Uusiutumattomia luonnonvaroja ovat:
- fossiiliset polttoaineet (hiili, öljy, maakaasu)
- metalliset mineraalivarat (esimerkiksi rauta, kupari, alumiini, jotka voidaan kierrättää)
- mineraalivarat (esimerkiksi suola, savi, hiekka, fosfaatit, joiden kierrätys on yleensä kallista tai vaikeaa).
Uusiutumattomia mineraalivaroja tuskin koskaan tullaan kuluttamaan loppuun, mutta niiden louhiminen, uuttaminen ja käyttö saattavat tulla taloudellisesti kannattamattomaksi. Siinä tapauksessa meillä on kuusi vaihtoehtoa:
- Löytää lisää.
- Kierrättää tai käyttää uudelleen olemassa olevia mineraalivaroja (paitsi uusiutumattomia energiavaroja ei voida kierrättää tai uudelleen käyttää).
- Tuhlata vähemmän.
- Käyttää vähemmän.
- Keksiä korvaava vaihtoehto.
- Odottaa miljoonia vuosia luonnonvarojen uusiutumista. [2]
Lähteet:
-
Ervasti, Veikko; Kytömäki, Jorma ja Paananen, Juhani. Terra Nova, Toimiva Maapallo Ihminen ja ympäristö. WSOY, Porvoo 1995. ISBN 951-0-19136-1
- Miller, G. Tyler, Jr. Living in the environment: principles, connections, and solutions. Brooks/Cole Publishing Company, USA, 2000. ISBN 0-534-56268-X
|